OdporúčameZaložiť web alebo e-shop
 

 28.12.2009
 
Gordon Isis Wind
Coursingový víťaz Slovenska 2009
 
 
Ukončenie coursingovej sezóny bolo už tradične korunované vyhlasovaním Coursingového víťaza Slovenska. Za rok 2009 tento titul získal náš Gordon. Beninko sa, rovnako ako minulý rok, veľmi tesne s rozdielom len 2 bodov umiestnil na druhom mieste:
 
1. Gordon Isis Wind                             26 b
2. Benjamín Yellow Treatures            24 b
3. Arachné Naděje snů                        17 b
 
Rada by som spomenula Gordonovu sestru Emmeline Isis Wind - Lutinku, ktorá sa stala Dostihovou víťazkou Slovenska za rok 2009 v kategórii whippet - feny. Blahoželáme!
 
 
 
 
 
 
 
16.11.2009
 
 8 puppies were born on 16.11.2009!
 
Insider Fleet Fellows (D)
Emmeline Isis Wind (SK) - Gordon's sister
 
If you want more info, write: lutila@chello.sk
 
Dnes sme dostali výbornú správu! Emmeline (Lutinke) sa narodili šteniatka. Pyšná mamina zvládla pôrod bez menších problémov a teraz ju čaká starostlivosť o 8 hladošov - 6 feniek a 2 psíkov. Šteniatka sú rôznych farieb: plavé, strakaté i žíhané a majú sa k svetu. Tento vrh Chovnej stanice Isis Wind je vrh "I" a už sa tešíme na zaujímavé mená. Šteniatkam prajeme riadny prírastok na váhe a skoré rozlepenie očičiek aby videli, aký je svet krásny. Najbližšie mesiace u maminy budú mať výbornú starostlivosť a prajeme im takú i u nových majiteľov!
 
 
06.11.2009
 
International coursing club cup elite 2009 - Europe
 
 
Gordon - 9. place
Benjamín - 10. place
 
 
Šnúra medzinárodných coursingov po celej Európe s názvom International coursing club cup elite 2009 bola ukončená záverečným coursingom v Landstuhle (D) (kde sme sa kôli zraneniu Gordona nemohli zúčastniť) a dnes som obdržala oficiálne výsledky od talianskych usporiadateľov. Umiestnením sa v prvej desiatke na takomto prestížnom podujatí, kde počet zúčastnených vipetov - psov z rôznych kútov Európy presiahol stovku! a kde nejde len o momentálnu formu, ale o dlhodobé kvalitné a spoľahlivé výkony obaja ukázali, že dokážu obstáť aj v rámci európskej konkurencie. Do budúcnosti by sme prijali lepšiu komunikáciu s organizátormi, aby sme sa mohli ľahšie rozhodovať. Toto všetko však nič nemení na našej radosti z prekrásneho umiestnenia našich psov v prvej desiatke najlepších! 
 
 
 
 25.10.2009
 
Nationalen Coursing CCLA in Spitzerberg
Austria
 
Benjamín - 1. place, CCLA
 
Posledný coursing FCW v tejto sezóne sa konal v rakúskom Hundsheim / Spitzerberg. Hmlisté ráno vystriedalo slniečko, ktoré zúčastnených ohrievalo celý deň.  Priestranná dráha v svahovitom teréne a dobrý servis zo strany usporiadateľov (ako vždy) podčiarkli kvalitu podujatia. Na štarte sa stretlo 7 súk a 8 psov plemena whippet. Benjamín bežal v rámci prvého kola s rakúskym Zipping Zack of Gentle Mind. Ben bežal s istotou, štýlom jemu vlastným a po prvom kole zaujal bodovo vedúcu pozíciu, o ktorú sa delil so svojím bratom
 
Baltazárom Yellow treatures. Druhé kolo sa nieslo v znamení oboch bratov, Benjamín podal fantastický výkon:  výborne vyštartoval, v prvom lome dráhy získal postavenie vedúceho psa, ktoré si neustále udržiaval a najkrajším momentom bolo chytenie návnady v poslednej tretine dráhy. Tento nádherný beh bol ohodnotený najvyššou známkou v rámci druhéko kola a Benjamín sa tak umiestnil celkovo na 1. mieste so zadaním titulu CCLA a týmto vynikajúcim umiestnením sme ukončili pre nás vskutku mimoriadne úspešnú sezónu. 
 
 
Gordon kôli zraneniu z minulého týždňa pochopiteľne do závodu nenastúpil, vzali sme ho však so sebou, aby nezostal sám doma a zároveň sa mohol ešte poslednýkrát v tejto sezóne nadýchať atmosféry coursingového zápolenia. Gordonkove zranenie sa pomaličky hojí, Gordonko normálne chodí a vychádzky absolvuje na vôdzke. Tiež by som sa takto chcela poďakovať za všetky podporné maily a SMS-ky, ktoré Gordonko dostal k rýchlemu uzdraveniu. 
 
 
 
17.10.2009
 
Coursing Gyúró - Hungary
 
Worse luck!
Gordon was injured during first course. We had to find veterinary.
 
Už o pol šiestej ráno sme odchádzali z domu, aby sme načas stihli národný coursing v maďarsom Gyúró. Slovenské daždivé ráno pokračovalo sychravým, zamračeným počasím v Maďarsku, no našťastie dážď zostal uväznený v oblakoch. A uviazli sme aj my! No nie v oblakoch, ale v riadnom blate zhruba kilometer od miesta konania coursingu. Neboli sme jediní blúdiaci príchodzí, ale boli sme jediní zapadnutí v blate. Po päťsto metrovej pešej túre sme naďabili na prvé ľudské bytosti, pracujúce na svojom vinohrade, ktorým môj pán lámavou angličtinou vysvetlili čo sa nám stalo. Boli ochotní a zaviezli nás svojou dodávkou na letisko, kde sme stihli ranný príjem psov.  Gordon a ja sme zostali s Natálkou a vybaviť všetky potrebné náležitosti jej pomohla Monika Dubcová z Nitry. Môj pán sa vrátil k nášmu zapadnutému autu a pomocou dodávky sa ho snažili vytiahnuť, no neúspešne. Opodstatnenosť narušených maďarsko-slovenských vzťahov sa nepotvrdila - Maďari došli s traktorom, vytiahli naše auto ako malinu, boli milí, ústretoví a konali absolútne nezištne. Účasť vipetov - psov nebola veľká, na štart sa postavilo šesť psov, z toho traja slovenskí. Bežal som prvý a partnera mi robil maďarský Dévaj Rondó, ktorý ukázal, že je fakt rýchly a v takejto plnej rýchlosti okopíroval ovál dostihovej dráhy. Prekvapilo ma preto bodovanie rozhodcov, keď Rondó dostal po prvom najvyšší počet bodov zo všetkých psov a ja najnižší... Gordon bežal s Pastelpearl Amaretto P. Silverom, spadol, zranil sa. Gordon zranenie na sebe nedal poznať a dobehol. Kôli rozrezanej nohe sme museli vyhľadať veterinára, ktorý mu ranu zašil. Tento coursing sme nedokončili, pretože sme už po prvom kole museli odísť domov.    
 
 
 
10.10.2009
 
International coursing in Großenaspe
Germany
 
Gordon - 4. place
Benjamín - 5. place
 
 Túto sobotu mali naši psi premiéru v nemeckom Großenaspene. Stredne náročnú trať situovanú na miernom svahu sťažoval drobný, no vytrvalý dážď. Nepárny počet psov predpokladal jeden beh bez partnera a Čierny Peter padol na nášho Gordona, ktorý aj napriek tejto nevýhode získal tretí najvyšší počet bodov. Benjamín bežal v prvom kole s nemeckým Tyrone vom Kleinen Bergom a zinkasoval rovnaký počet bodov ako Gordon. Prekvapenie pre nás nastalo v druhom kole, kedy si Benjamín a Gordon zasúťažili medzi sebou, hoci podľa počtu bodov mohli bežať každý s iným nemeckým psom. Nuž, človek musí cestovať viac ako tisíc kilometrov, aby si jeho pes zabehol so svojím kámošom a vyhol sa priamej konfrontácii s nemeckými psami, kôli ktorej cestoval. Počet psov na štarte bol jedenásť, Gordon sa celkovo umiestnil na štvrtom a Ben na piatom mieste, čo je na absolvovanie takej dlhej, namáhavej a únavnej cesty krásny výsledok. Cenu dostali všetci prví štyria chrti v rámci každého plemena, okrem nášho Gordona, pretože sa vraj usporiadateľom jedna cena stratila a možno nám ju pošlú. Nuž, možno sa poštový holub rozhodne letieť aj v takomto nečase...
 
CHS od Hněvína v týchto dňoch zverejnila na svojich stránkach oznam o plánovanom krytí nášho Gordona. Radostná správa prišla aj od majiteliek Lutinky - Emmeline Isis Wind, u ktorej veterinár potvrdil graviditu. Tešíme sa na šteniatka! 
 
 
20.09.2009
 
  Vereinscoursing des FCW in Austria
 
 Gordon - 1. place
 Benjamín - 4. place
 
 
Jesenný coursing chrtov sa konal v Jazdeckom areáli v rakúskom Niederabsdorfe, ktorý sme navštívili už po druhý krát. Mierne svahovitý terén a primeraná obtiažnosť dráhy vytvorili ideálne podmienky pre tréning začínajúcich chrtov, ktorý bol súčasťou tohto podujatia, pričom mladé chrty tvorili približne polovicu všetkých zúčastnených. V kategórii vipet mix sa postavilo na štart 6 psov a 2 feny. Gordon, po prvom kole s najvyšším počtom bodov, si svoju pozíciu udržal aj po druhom kole a stal sa víťazom kategórie vipet mix. Benjamín bol po prvom kole predbežne na 3.-4. mieste, pozíciu si udržal aj po druhom kole, hoci na druhej a tretej priečke nastali zmeny. Celkovo sa tak umiestnil na 4. mieste. Príjemne teplé počasie, dobrá kávička, známi a naše, celý deň hrajúce sa deti, premenili tento coursing na malý rodinný výlet.
 
                
 
Foto: duelano
 
Tento víkend sa uskutočnilo krytie Gordonovej sestry Emmeline Isis Wind a nemeckým Insiderom Fleet Fellows. Dúfame, že krytie bolo úspešné a prajeme Lutinke a jej majiteľkám čo najpohodovejšiu prípravu na "mamičkovské" povinnosti.              
       
 
 
06.09.2009
 
 
 1st International Coursing in Slovenia
 
 Gordon - 1. place, CACIL, CACL
 Benjamín - 3. place
 
Túto nedeľu sme sa zúčastnili medzinárodného coursingu v Slovinskom Dolsku pri Ľubľane. Dráha bola postavená na rovine, časť zasahovala do bubnovitého terénu, ktorého záludnosť spočívala v striedavom schovaní a objavovaní sa návnady. Konkurencia bola veľká, hlavne v podobe dobre pripravených maďarských vipetov, no s väčšinou vipetov sme doposiaľ nemali tú česť závodiť. Rozhodcovia p. Tesic (SER) a p. Bergl (CZ) posudzovali všetkých chrtov, vrátane Sicílskeho chrta, ktorého som naživo videla po prvý raz. Ranná pauza sa pre problémy s navijakom predĺžila do obedných hodín, kedy sa začalo behať prvé kolo. Gordon a Ben dosiahli po prvom kole rovnaký počet bodov, predbežné druhé a tretie poradie. Nasledovala pochopiteľne skrátená medzikolová prestávka a druhé kolo odsýpalo ako hodinky. Zdalo sa mi to veľmi rýchlo, pretože vipet ako Mali angleškii hrt štartoval pre nás po prvý raz niekde v strede a neuzatváral pretek. Po zabehnutí druhého kola sme s napätím očakávali výsledky,  Benjamín sa umiestnil na krásnom treťom mieste a Gordon získal fantastickú prvú priečku so zadaním slovinského CACL a už druhého CACIL-u v tejto sezóne. Až na drobnú chybičku v podobe štartéra stojaceho pri strapci a zavadzajúceho psom vo výhľade bol coursing veľmi dobre zorganizovaný a niesol sa v pokojnej atmosfére, ktorú nám spríjemila aj spoločnosť Hanky a jej vipetiek ze Zlína. Ako to už u nás býva, foťák sme zabudli doma, takže dúfam, že zoženiem nejaké fotky...
 
 
16.08.2009
 
Krajowa wystawa psów rasowych, Nowy Targ
 
Gordon - EX1 CWC, BOB
Najkrajší pracovný pes - 3. miesto
 
Túto nedeľu sme sa znovu zúčastnili výstavy, tentoraz u našich poľských susedov.  Na kvalitnom zelenom koberci futbalového ihriska bolo radosť vystavovať. Poľský rozhodca p. Kazimierz Rychlik udelil Gordonovi v triede pracovnej známku výborný 1 s udelením CWC, no a príjemne som ostala prekvapená, keď  pridelil nášmu Gordonovi aj titul Najlepšieho psa plemena. Zúčastnili sme sa aj záverečných súťaží, kde Gordon získal v súťaži Najkrajší pracovný pes 3. miesto.
 
 
09.08.2009
 
 
Euro Sighthound Show Mojmírovce 8.8.2009
Klubová výstava chrtov Mojmírovce 9.8.2009
 
Gordon - EX1 CAC
Beauty and performance winner 2009
 
Benjamín - VG
 
V reprezentatívnych priestoroch kaštieľa v Mojmírovciach sa počas víkendu stretlo vyše 400 chrtov z 15-tich štátov Európy. V sobotu sa konala Európska výstava chrtov, bolo prihlásených 52 whippetov (23 psov a 29 sučiek). Gordona som vystavovala v triede pracovnej. Rozhodca p. Stephen J. Wheeler (SWE), posudzoval mimoriadne prísne a dôkladne. Gordonovi udelil známku veľmi dobrý. Vzhľadom na vysokú kvalitu vystavovaných psov a významnosť výstavy považujem toto hodnotenie za viac ako uspokojivé.
V nedeľu sme znovu navštívili park kaštieľa v Mojmírovciach, aby sme sa mohli zúčastniť Klubovej výstavy chrtov. Obaja naši psi boli vystavovaní v triede pracovnej. Rozhodkyňa p. Olga Kosareva (RUS) udelila v rámci psov len dvakrát CAC a jeden z nich dostal práve náš Gordonko! Beninko dostal známku veľmi dobrý a zároveň urobil radosť našej dcére Natálke, ktorá si mohla po prvý raz vyskúšať skutočné vystavovanie. A zvládla to výborne. Ešte musím spomenúť Gordonkove sestry Emmeline Isis Wind - známka výborná CAC a Elly May Isis Wind - známka veľmi dobrá. Blahoželám a teším sa! Po výstave sme úspešne absolvovali  s oboma psami bonitáciu a potom sme šli na záverečné súťaže, kde si Gordon odniesol pohár ako Víťaz pre krásu a výkon za rok 2009.
 
Fotografie, ktoré som nafotila hlavne počas Európskej výstavy psov si môže pozrieť TU
 
No a tiež som sa polepšila a konečne som na stránky pridala kontakt na nás...
 
02.08.2009
 
 
 Grand Prix Bratislava
 
 Benjamín - 2. place, R-CACIL, R-CACT
 Gordon - 3. place
 
V poradí šiesty Grand Prix Bratislava v coursingu realizovaný tímom Racing Hounds Slovakia sa konal už tradične na Dostihovej dráhe v Petržalke. Tohto medzinárodného coursingu sa zúčastnili pretekári z 8 krajín a v rámci plemena whippet sa na štart postavilo 11 súk a 13 psov. Rovinatú dráhu  s prírodnými prekážkami - kríkmi o celkovej dĺžke 600 m absolvoval v 1. behu Benjamín spolu s belgickým súperom. Benino si počínal výborne a s udelením 188 bodov bol po prvom kole tretí. Rovnako dobre sa darilo aj tigríkovi Gordonovi v bielej dečke, ktorý bežal v zrejme už zohranej trojke slovenských psov. Za svoj výkon dostal 189 b - druhé najvyššie bodové ohodnotenie v prvom kole. Benino si bodovo prilepšil v druhom kole, kedy rýchle, isté a presné kľučkovanie zavŕšil napínavým šprintom v cieľovej rovinke (záver tohto behu na fotografii, Benino biela dečka, Francúz Upside Down de Kenosha s červenou dečkou, fotografia zo stránky Racing Hounds Slovakia). Benino sa celkovo umiestnil na  2. mieste so zadaním titulu R-CACIL a R-CACT. Aj Gordon si počínal v druhom kole výborne, opäť štartoval v trojke a celkovo sa umiestnil na  3. mieste. Horúcim počasím, vynikajúcimi výkonmi a výbornou atmosférou (ku ktorej výdatne prispeli aj naši českí priatelia) bola ukončená coursingová sezóna na Slovensku. Nuž, tešíme sa na budúce...
 
25.07.2009
 
European coursing championship 2009
 
Benjamín - 5. place
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pozornosť celého coursingového sveta bola tento víkend sústredená na najvýznamnejšie a najpreztížnejšie podujatie konané pod záštitou FCI - na Majstrovstvá Európy v coursingu konané v Mariánskych Lázňach. Celkovo bolo prihlásených 623 chrtov z 19 európskych krajín, v sobotu bežalo 303 chrtov a v nedeľu 320 chrtov. Otvárací ceremoniál začínal podvečer a bolo sa na čo pozerať. Družstvá jednotlivých krajín nastúpili vyobliekaní vo farbách svojej krajiny, chrti vo vlajkách s náramkami a náhrdelníkmi z kvetov v národných farbách, pomaľované tváre ľudí, rôzne čapice, zvonce, rapkáče a pokriky robili neopakovateľnú atmosféru. Závody začínali v sobotu ráno, kedy sa podľa štartovacej listiny postavilo na štart celkovo 133 vipetov, z toho 62 súk a 71 psov. Na svoju príležitosť čakalo ďalších 38 vipetov - náhradníkov. Vipeti psy štartovali spolu s írskymi vlkodavmi na trati č. 3, rozhodovali 3 rozhodcovia -  nemecký, taliansky a švajčiarsky. Trať bola náročná, postavená na strmom kopci, psy bežali dolu, potom do mierneho kopca, kľučkovali pod kopcom (túto časť dráhy z hora nebolo vôbec vidieť) a finišová "rovinka" bol strmák znovu do kopca. Psy lapali po dychu a  videli sme závodníka, ktorý pre kŕče z námahy nemohol chodiť. Našťastie bolo málo zranení. Druhé kolo absolvovali vipeti na dráhe č. 1, kde rozhodovali 3 úplne iní rozhodcovia - český, nemecký a rakúsky. Dráha bola do miernejšieho svahu, bežalo sa hore a finišová "rovinka" bola z kopca. Táto dráha sa nezdala byť taká náročná ako dráha v prvom kole. Samostatnou kapitolou tohto dňa bolo počasie, kedy sa okrem sneženia vystriedalo asi absolútne všetko od slnka, vetra, mierneho dažda až po totálny lejak. 
Gordon dostal po prvom kole slušné bodové hodnotenie, no obrovská smola ho postihla v rámci druhého kola, kedy práve v jeho behu vynechali jednu kladku, čo spôsobilo absolútne nepredvídateľnú zmenu návnady a následne jej stratu. A hoci bol zo strany Gordonovho spolubežiaceho podaný protest, nebol uznaný a beh sa neopakoval. Aj napriek tomu, že psi nemali šancu návnadu nájsť, beh bol riadne uznaný a hoci málo, no predsa bodovo ohodnotený. Gordon tak skončil až na 55. priečke, čo je škoda, no aspoň nazbieral neoceniteľné skúsenosti a mal prvé rande so svojou nevestou. Nechytenú návnadu zháňal ešte do večera, nešlo mu to do hlavy...
Benjamín doslova zahviezdil v prvom kole. Na tejto ťažkej dráhe dokázal bežať s absolútnou istotou, bez zaváhania, počas celej dráhy v rovnakom tempe a na záver dokázal predviesť do kopca brassok! Tento fantastický výkon Benjamína vyniesol po prvom kole na 2-3 priečku! Musím však spomenúť jeho dobre sekundujúceho súpera, výborného českého závodníka Cipíska Od Hněvína, ktorí si v závere behu zranil labku a musel z majstrovstiev odstúpiť. Druhé kolo poriadne zamiešalo poradím, a v prvej šestici z prvého kola to bolo hotové zemestrasenie. Benjamín si však svojím kvalitným a vyrovnaným výkonom dokázal udržať svoje postavenie v prvej šestke a pre Slovenskú výpravu vybehal prekrásne piate miesto! Zároveň mi sprostredkoval neopísateľný zážitok stáť na stupienku víťazov na takomto obrovskom podujatí ako sú Majstrovstvá Európy!
 
Naša slovenská výprava mala v prvý deň majstrovstiev ešte jedno krásne umiestnenie a to 6. miesto barzojky Calinka Zwezda Hornada. Blahoželáme!
 
Obrovská vďaka patrí šéfke našej equipy Danke Macejovej, za jej obetavosť a podporu.
 
Nedá mi však ešte nespomenúť veselú piatkovú noc s našími českými priateľmi (musíme sa revanšovať!), a hlavne nezištnú pomoc a podporu celej českej výpravy, špeciálne poďakovanie patrí šéfovi českej equipy. Ďalší pozdrav posielame do Zlína - pivko padlo Romanovi na dlhej ceste domov veľmi vhod...  
 
01.07.2009
 
 
Gordon má narodeniny!
 
Náš najmladší člen rodiny má dnes 2 roky! Gordonko, prajeme Ti pevné zdravie, šikovné labky, aj naďalej nezbednú myseľ, veľa maznania a vždy teplé miesto pod perinou.
 
 
       
                            Tvoja ľudská svorka a Benjamín
 
 
 
 
 
 
 

21.06.2009

Nationalen Jagdcoursing - Niederabsdorf

  1. Gordon - 1. place, CCLA
  2. Benjamín - 3. place

 

Celú nedeľu sme strávili v jazdeckom areáli v rakúskom Niederabsdorfe, kde sme sa zúčastnili národného coursingu. Nepriaznivá predpoveď počasia sa nakoniec nepotvrdila a počas celého dňa svietilo slnko. Dráha bola postavená do mierneho svahu, bola priestranná s kladkami od seba dostatočne vzdialenými.  Jednotlivé behy bolo možné pozorovať s výhľadom na celú dráhu, resp. čakať v príjemnom prostredí pri šálke kávy, či pozorovať hodiny jazdenia, ktorých sa zúčastnila aj naša Natálka. O zábavu návštevníkov sa staralo v blate vyváľané voľne sa pohybujúce asi 200 kg prasa. Po odbehnutí prvého kola a zverejnení výsledkov boli psi rozdelení do ďalšieho behu podľa počtu bodov. Gordon bol po prvom kole ohodnotený najvyšším počtom bodov a svoje postavenie si udržal aj po druhom kole. Obsadil 1. miesto so zadaním titulu CCLA. Benjamín mal, spolu s ďalšími dvoma psami, po prvom kole druhý najvyšší počet bodov a vynikajúcim výkonom v druhom kole si vybojoval 3. miesto.

Za fotografie ďakujem Balifail.

 

19.06.2009

 

Môj starší "brat" Benjamín,

dnes oslavuješ krásne 3. narodeniny. Prajem Ti zdravé labky, aby sme sa mohli spolu preháňať po lúkach ako doteraz, aj naďalej nekonečnú trpezlivosť, akou ochotne znášaš moje  nezbedy, miestočko v peliešku, aby som sa k Tebe mohol pritúliť a radosť z mojej prítomnosti, aby si  aj naďalej starostlivo dbal o čistotu mojich ušiek a očiek... A hoci si ma dnes odohnal od misky, aj tak si najúžasnejší brat na svete a mám Ťa rád.

                                                                                            Tvoj Gordon

 

 

07.06.2009

 Mistrzostwo Slaska

  1. Gordon - 2. place
  2. Benjamín - 6. place

 V krásnom prostredí historického parku v poľskom meste Swierklaniec sa konal národný majstrovský coursing. Bezprostrednosť Poliakov, množstvo divákov a vydarené počasie dodali majstrovstvám tú správnu atmosféru. Dvojice príp. trojica psov sa rozlosovali tesne pred začiatkom závodu. Dráha bola postavená na rovine pomedzi stromy, s množstvom rôznych kľučiek, kedy nemal pes ani najmenšiu šancu predvídať predpokladanú dráhu návnady. Takto postavená dráha kládla mimoriadnu náročnosť na obratnosť psa. Počínanie psov v teréne bolo možné pozorovať z terasy, odkiaľ bol vynikajúci výhľad na celú plochu. Po ukončení prvého kola prebehlo znovu losovanie dvojíc. Ešte krkolomnejšia dráha a problematické ťahanie návnady v druhom kole spôsobilo strácanie zajaca a v niektorých prípadoch nedobeh. Benjamín v prvom kole zabehol, podľa môjho názoru, jeden z jeho najlepších behov, za čo si vyslúžil obrovský aplauz publika. Gordon podal fantastický výkon a umiestnením na druhom mieste sa stal vicemajstrom Slaska. Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť nejaké fotografie.

 

 

 30.05.2009

Budeme mať šteniatka!

Emmeline Isis Wind - Luty, exteriérovo krásna a vynikajúca dostihová fena bude nakrytá nemeckým rýchlikom Insiderom Fleet Fellows.

Gordon Isis Wind - Slovenský šampión krásy mladých, mladý, vynikajúci výstavný a coursingový pes bude nakrývať výbornú českú coursingovú fenku Doubravku od Hněvína.

Všetky podrobnosti o rodičoch, fotografie a dosiahnuté úspechy budú v samostatnej sekcii Šteniatka, ktorá bude zriadená v najbližšej dobe.

16.05.2009

Internationale Rassehundeschau Salzburg

  • Gordon - excellent 2, Res. CACA
  • Benjamín - excellent 3

Pár minút po polnoci sme odchádzali do Salzburgu, kde sa konala Medzinárodná výstava psov. V priestranných, dobre vetraných priestoroch sa pohodlne čakalo na začiatok posudzovania. Po afgánskych a anglických chrtoch nasledovali vipeti. Čakanie bolo nekonečné, vďaka mimoriadnej dôkladnosti p. rozhodcu Gerharda Jippinga. Gordon sa vystavoval v triede strednej a nanešťastie bol posledný v rade. Prvé minúty trpezlivo stál, no s pribúdajúcim časom, počas ktorého p. rozhodca posudzoval psy pred ním, začal byť netrpezlivý. A keď prišiel rad na nás, s Gordonkom už všetci čerti šili a mala som čo robiť aby aspoň trochu postál. P. rozhodcovi sa aj napriek ohnivému temperamentu páčil a ohodnotil Gordona známkou výborný 2 s udelením Res. CACA. Vystavovať sa nechcelo ani Benjamínovi, ktorý bol prihlásený do triedy otvorenej. A hoci v postoji vydržal stáť ako socha, pretože je to veľmi vyrovnaný a pokojný pes, pri prezentácii pohybu sa rozhodol, že namiesto klusania bude skákať. A keďže sa namiesto zajacov posudzovali vipety, p. rozhodca nám naordinoval päť sólo koliesok a my sme tam poletovali, pokiaľ Benino neukázal, že vie aj klusať. Benino dostal známku výborný 3 a ja som bola rada, že to mám za sebou...

12.05.2009

Majstrovstvá Slovenska 2009 coursing - fotografie

Tieto krásne fotografie Benjamína a Gordona z Majstrovstiev Slovenska v coursingu 2009 fotografovala Daraja, za čo jej veľmi pekne ďakujem:

             

Gordon (1. miesto) a Benjamín (3. miesto).  Foto: Daraja

10.05.2009

Medzinárodný coursing Hundsheim/Spitzerberg

 

 Gordon Isis Wind - 1. place - CACIL

Celá nedeľa patrila medzinárodnému coursingovému podujatiu v rakúskom Spitzerbergu. 12 prihlásených psov a 10 súk whippetov dávalo tušiť napínavý priebeh závodu. Dráha bola rozložená v svahovitom teréne a psi v prvom kole po štarte bežali dole kopcom, čo bolo hlavne v zatáčke náročné na obratnosť psa. Benjamín bežal v prvom kole jemu vlastným štýlom, no na odporúčanie veterinára pre zranenie prednej labky do druhého kola nenastúpil. Benino, rýchlo sa uzdrav! Gordon v prvom kole zúročil svoju obratnosť a predviedol vynikajúci beh, ktorého hodnotenie ho už po prvom kole vynieslo na poprednú priečku. V druhom behu Gordon bežal aj za Benjamína a svojím výkonom získal ešte o bod vyššie hodnotenie ako v predchádzajúcom kole a stal sa víťazom  Medzinárodného coursingu, kategória whippet - psy so zadaním titulu CACIL.

Zároveň by sme chceli poblahoželať Emmeline Isis Wind, ktorá túto sobotu na výstave získala fantastické ocenenie V 1 CAC, res. CACIB. Blahoželáme!

 

03.05.2009

Majstrovstvá Slovenska 2009 - coursing

 

Gordon Isis Wind - 1. place CACT

Slovakian coursing champion 2009 

Benjamín - 3. place - Res. CACT

Dostihová dráha v Petržalke bola dejiskom Majstrovstiev Slovenska v coursingu aj tento rok. Po príjme a veterinárnej kontrole sme nahliadali do rozpisov behov v rámci prvého kola, kde boli z dôvodu chýbajúcich psov urobené korekcie a obe sa týkali aj našich psov. Pre nepárny počet  sa bežalo aj v trojici, do ktorej bol pridelený práve Gordon. Túto sťaženú situáciu však dokázal využiť vo svoj prospech a po skončení prvého kola disponoval najvyšším počtom bodov. Benjamín si počínal tiež veľmi dobre a svoj beh zavŕšil zaujímavým zakillovaním návnady zboku. Druhé kolo bolo náročné na obratnosť psa, pretože rôzne cik-caky neumožnili predvídať "beh" umelého zajaca. Benino v behu ukázal nečakané riešenie zmeny smeru návnady vo forme atypického obratu (bolo potrebné vidieť) a šikovne sa vyhol kríkom, no pred koncom si zranil nohu. A hoci to zrejme nemalo na celkový dojem dopad, dosť kríval. Benov beh bol ohodnotený rovnakým počtom bodov ako mali prví dvaja psi a Benino sa celkovo umiestnil na prekrásnom 3. mieste so zadaním Res. CACT. Gordon zabehol nádherný beh, v ktorom v maximálnej možnej miere využil svoju obratnosť pri zmene smeru návnady. Svojím dnešným výkonom dosiahol najvyšší počet bodov a stal sa novým Majstrom Slovenska 2009 v coursingu so zadaním CACT.

28.04.2009 

Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť fotografie z prechádzok.  

 

 

 

19.04.2009

Medzinárodné dostihy Marchegg

V nedeľu sme sa zúčastnili pre nás prvých dostihov v tejto sezóne. Boli sme sa nadýchať atmosféry medzinárodných dostihov, opáliť sa na slniečku a posedieť so známymi. Na štarte bolo celkovo 12 psov. Dve kolá rozbehov sa bežali v trojici. Gordonko mal nevydarené všetky štarty a vo finále si stihol zhodiť košík. No napriek tomu nám urobil radosť, pretože sa konečne na dráhe vcelku snažil a ukázal, že mu na na dostihoch aspoň trochu záleží . Celkovo skončil štvrdý vo finále B. Benjamín predviedol pekné štarty a v prvom rozbehu sa šikovne vyhol kolízii pri prvej zákrute. Pred druhou zákrutou sa súperi začali od nášho malého toy plyšiaka vzdiaľovať... Prekvapil však vo finálovom behu, kedy neuveriteľne zabojoval,  dobehol piaty a nestal sa najrýchlejším slimákom dňa. Jeho konečné umiestnenie bola piata priečka vo finále B. Všetkým zúčastneným a hlavne víťazom blahoželáme, a tiež Lutinke, ktorá sa napriek trápeniu so spusteným mliekom umiestnila na 5. mieste.

14.04.2009

 

Počas sviatkov Benino  a Gordon vyšibali a vykúpali všetky sučky v CHS Isis Wind a samozrejme aj Lutinku, ktorá tam bola na návšteve.

Šteniatka však pozrieť nemohli, pretože boli pod prísnou ochranou svojej maminy. My sme sa však pokochali ako napapaní spokojne spinkajú. Mimoriadne pekne sfarbený psík Hidalgo je ešte nezadaný, no na sučku Heidi už čaká nová rodina. Šteniatkam prajeme všetko dobre do života.

Počasie nám prialo, hostiteľka Isida Murgašová sa postarala o štedré pohostenie a popoludňajšia prechádzka bola sviežou bodkou ukončujúcou príjemne strávený deň. Tešíme sa aj na budúce!

 

 

09.04.2009

 

 

  Môj ocino ICH. Bokamaro Glastonbury dnes oslavuje   krásne 7 narodeniny. Prajem mu veľa zdravia, psieho pohodlia, časté škrabkanie za uškom a hlavne - plné bruško.

Aj ja to mám tak rád.

 

                                        Gordon a jeho svorka

 foto zo stránky duelano

 

 

05.04.2009 

Fruhjahrsvereinsmeisterschaft in Spitzerberg

 (coursing mix)

Benjamín - 3. place

Gordon - 6. place                  

V nedeľu sa naši psi zúčastnili coursingu v rakúskom Spitzerbergu. Psy bežali vo svahovitom, členitom teréne, dostatočne dlhom na to, aby súťažiaci ukázal svoje kvality. Krásne počastie, kvalitný servis zo strany usporiadateľov a známi boli príjmeným bonusom. Benjamín predviedol vynikajúci beh a to v oboch kolách. Po prvom kole mal najvyšší počet bodov. Po zabehnutí druhého, dynamického a rýchleho kola sa Benino stal najlepším vipetom - psom a celkovo sa umiestnil na tretej priečke.

  

 Gordonkovi sa hneď  v prvom kole prihodil hrozný pád, až všetci stíchli. Stalo sa to v mieste, na ktoré videl výlučne rozhodca, takže nevieme, čo sa stalo. Po páde obaja psy pobehovali hore - dolu a rozhodca nariadil opakovanie behu. Gordonko sa snažil, no nakoniec skončil až na 6. mieste. Na zábere Gordonko - myška v opravnom behu.

 

 

 28.03.2009

Jarné Kralupy 2009 - coursing

Gordon - 4. place

Benjamín - 5. place

Daždivá sobota nebola prekážkou pre milovníkov coursingu, ktorí sa so svojimi štvornohými miláčikmi zúčastnili rozbiehajúcej sa novej coursingovej sezóny. Pretek bol majstrovský a zároveň nominačný na ME 2009, čo predpokladalo účasť takmer všetkých skalných závodníkov. Keďže som mala iné povinnosti, nemohla som sa zúčastniť osobne, no Roman s deťmi odišli o polnoci z domu, aby stihli ranný príjem psov. Bodovanie rozhodcu po prvom kole nebolo u oboch psov veľmi ružové, no vynikajúcim ohodnotením v druhom kole sa dokázali z chvosta prebojovať do prvej polovice závodu, Gordon na 4. a Ben na 5. priečku. Pre zaujímavosť uvediem, že rozdiel počtu bodov u oboch psov medzi prvým a druhým behom bol viac ako 10. V nedeľu som sa na dráhe Marcheggu stretla so svojou rodinou a chlpáčmi, ktorí ma od radosti nakomplet zablatili. Toto bol prvý dráhový beh v tejto sezóne a psy si prišli osviežiť pamäť. Po zime, závode a dlhej ceste sa od nich nič neočakávalo, iba spoľahlivý výbeh a dobeh. No a to hravo zvládli. Vo veľmi daždivom počasí nebola hojná účasť, no to bolo zrejme spôsobené termínom výstavy a hlavne meraním.

No a keďže má dnes v ľudskom kalendári meniny Benjamín a náš Benjamín je skoro ako človek, chcela by som mu takto zablahoželať:

  

Všetko najlepšie k meninám, Beninko!

                               

 

07.03.2009

 
 Gordon IW - posudok
 
 Benjamín YT - posudok

Internationale Rassehunde Ausstellung - Graz

Gordon - EX 3

Benjamín - VG 2

 

 

V sobotu sme sa zúčastnili medzinárodnej výstavy v rakúskom meste Graz. Plánovali sme odísť o pol štvrtej ráno, no Ben a Gordon zbadali pred vchodom mačku dali sa na ranný lov. Zháňali sme ich po celom sídlisku ďalších 15 minút. Skoro počas celej cesty pršalo a navigačný systém odmietol poslušnosť. Aj napriek tomu sme bez problémov dorazili včas na miesto. Pri vchode nám chýbal vstupný list, ktorý niektorým vystavovateľom z technických príčin nebol zaslaný. Po zdolaní tejto poslednej prekážky sme mohli hľadať kruh č. 25. Obrovská, priestranná, čistá, klimatizovaná hala, príjemná atmosféra a pohodlie pre vystavovateľov boli dobrou vizitkou rakúskych usporiadateľov.

Rakúsky rozhodca p. Robert Blümel bol veľmi prísny, neváhal udeliť aj všetkým psom v rámci triedy hodnotenie veľmi dobrý a použil aj známku dobrý. Gordon bol vystavovaný v triede strednej.  A hoci nemá rád vystavovanie v hale, ukážkovo stál a pri pohybe sa nesnažil odísť z kruhu. P. rozhodca mu udelil známku výborný 3. Benino bol vystavovaný v triede otvorenej, kde bol len jeden pes ohodnotený známkou výborný. Nečakané druhé poradie, hoci so známkou veľmi dobrý, ma milo prekvapilo. Benino klusal na voľnej výstavnej vôdzke prirodzene vedľa nohy, nekonalo sa žiadne dusenie, trpezlivo stál a to je už čo povedať. Odkazy na celkové posudky sú pod obrázkami našich dvoch miláčikov.    

24.02.2009

Kliknutím na obrázok si môžete pozrieť niekoľko zimných záberov Benina a Gordona na prechádzke:

  

 08.02.2009

CACIL snow Coursing Mariánské Lázně

  • Gordon - 4. place
  • Benjamín - 5. place

Avízované ME v coursingu, ktoré sa budú konať v Mariánských Lázních boli pravdepodobne dôvodom na účasť psov, ktorí sú súčasťou európskej špičky. 650 m dlhý zasnežený strmý terén bol náročný na kondíciu psa. Štýl psa bol hodnotený dvomi rozhodcami  v prvom kole a ďalším dvomi rozhodcami v druhom kole. Počasie súťažiacim prialo, hoci bolo chladno, občas vykuklo slniečko. V sobotu vyčíňajúca hmla ostala spať doma a my sme sa mohli tešiť z dobrej viditeľnosti -  v coursingu mimoriadne dôležitej. Po príjme nasledovalo rozlosovane behov a mohlo sa začať bežať. Z miesta na čakanie bolo možné pozorovať počínanie jednotlivých súťažiacich v teréne. Novou skúsenosťou v coursingu bola okrem inteligencie, mrštnoti a obratnosti vysoká rýchlosť závodiacich psov, s ktorou sa muslel vysporiadať hlavne náš malý Benjamín, pre ktorého bol snehový povrch pri jeho výške a váhe obrovskou nevýhodou. Svojou šikovnosťou a inteligenciou však dokázal po prvom kole zíkať vysoký počet bodov. V druhom kole Benino ukázal iba časť svojho potenciálu, čo ho posunulo na 5. piečku. Gordonko si tiež počínal na svoj mladý vek až nadmieru dobre. V oboch kolách podal vyrovnaný výkon a svojím umiestnením na 4. mieste nám urobil nesmiernu radosť a v doteraz najťažkej konkurencii sme sa vôbec nestratili.

25.01.2009

Medzinárodná výstava psov - Trenčín

  • Gordon - EX 2 Res. CAC

S Gordonom sme sa dnes zúčastnili prvej akcie v novom roku - Medzinárodnej výstavy psov v Trenčíne. V ľuďmi preplnenej hale (hoci o trošku menej ako minulý rok) maďarský rozhodca Erdos László posudzoval celkovo 21 whippetov. Gordon, vystavený v triede otvorenej predviedol pekný pohyb, a hoci s ním vo výstavnom postoji všetci čerti šili, p. rozhodcovi sa páčil a udelil mu hodnotenie Výborný 2 so zadaním Res. CAC. A keďže som bola veľmi "šikovná" a fotoaparát som zabudla doma, nemôžem uverejniť žiadne fotky, čo ma veľmi mrzí...